Skip to main content

Διαχείριση γλυκόζης και συμπληρώματα διατροφής

Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που προκαλείται από τη παρουσία υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Στην Ελλάδα το 12% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Ο διαβήτης 2ου Τύπου, κάποτε γνωστός ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, θεωρείται ο πιο διαδομένος τύπος διαβήτη καθώς είναι γενικά μια ασθένεια που συνδέεται κυρίως με τη κακή διατροφή και την έλλειψη εξάσκησης. Επιπροσθέτως, στην Ελλάδα το 12.5% του πληθυσμού πάσχει από προδιαβήτη, που σημαίνει ότι εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν προβούν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, θα καταλήξουν ως ασθενείς με διαβήτη 2ου Τύπου.  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αυτή η πάθηση, θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί με στοχευμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, αρκετοί διακεκριμένοι διατροφολόγοι όπως και το τμήμα Διατροφής του Harvard University, έχουν καταλήξει στο ότι ο διαβήτης 2ου Τύπου μπορεί να προληφθεί με άσκηση, στοχευμένες διατροφικές αλλαγές, μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος (1).  Στη διατροφή ενός ατόμου ειδικά που βρίσκεται σε προδιαβητικό στάδιο ή έχει προδιάθεση για διαβήτη πρέπει να μειωθεί το λευκό αλεύρι, η λευκή ζάχαρη, οι χυμοί και το αλκοόλ. Στα παραπάνω σημαντική βοήθεια προσφέρει η κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων, που έχουν μελετηθεί κλινικά και έχουν αποδείξει τη δραστικότητα τους στον έλεγχο του διαβήτη 2ου Τύπου. Έτσι ένας καταναλωτής που θέλει να αγοράσει ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να ελέγχει προσεκτικά κατά πόσο αυτό έχει αξιολογηθεί σε κλινικές μελέτες. Δυστυχώς τα περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα δεν υποστηρίζονται από ανάλογη επιστημονική τεκμηρίωση, κάτι που κάνει την αποτελεσματικότητα τους τουλάχιστον αμφίβολη.

Με βάση τα παραπάνω ένα προϊόν που μας εντυπωσίασε θετικά λόγω των κλινικών μελετών που το συνοδεύουν είναι το glucofix της NUTRAMINS®. Το glucofix™ είναι ένα επαναστατικό συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για τη διαχείριση της γλυκόζης που υποστηρίζεται από 3 δημοσιευμένες κλινικές μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, το glucofix™ περιέχει τυποποιημένο, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και κλινικά αξιολογημένο ολιγοσακχαρίτη της χιτοζάνης, ο οποίος ονομάζεται KitoMax. Το KitoMax™ είναι ένας “carb-blocker”, δηλαδή ένα συστατικό που μειώνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη και το άμυλο που περιέχεται στο ψωμί. Δύο κλινικές δοκιμές με το KitoMax™ έδειξαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος μετά την κατανάλωση ζάχαρης ή ψωμιού μειώνονται κατά 8,5% και το μέγιστο επίπεδο γλυκόζης μειώνεται κατά 13%, όταν το KitoΜax™ λαμβάνεται πριν το γεύμα (2,3). Επίσης, το KitoMax™ έχει δείξει ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή αυξάνει  την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε μια τρίτη κλινική μελέτη, διάρκειας 3 μηνών, που πραγματοποιήθηκε σε προδιαβητικούς ανθρώπους, παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική βελτίωση της γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), του πιο σημαντικού βιολογικού δείκτη για την διάγνωση του διαβήτη 2ου Τύπου (4). Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η βελτίωση παρατηρήθηκε χωρίς τη παράλληλη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και το θετικό αποτέλεσμα προήλθε αποκλειστικά από τη χορήγηση του KitoMax™. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην ίδια τρίμηνη κλινική δοκιμή, το KitoMax™ μείωσε το μέγιστο επίπεδό γλυκόζης του αίματος κατά 8% (Cmax) και τα μετα-γευματικά επίπεδα γλυκόζης, μετά από ένα Oral Glucose Tolerance Test (OGTT), το οποίο επιβεβαιώνει την επίδραση του στην ευαισθησία στην ινσουλίνη (3).

Τέλος, το glucofix™ περιέχει χρώμιο και ψευδάργυρο για περαιτέρω ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη καθώς και εκχύλισμα κανέλας, η οποία επίσης βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων μετα-γευματικής γλυκόζης.

Δείτε όλα τα συμπληρώματα διατροφής της Nutramins εδώ: https://www.foodsherlocks.gr/psoniste-mazi-mas/nutramins

  • Harvard University, TH Chan School of Public Health, Nutrition Dept. (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/disease-prevention/diabetes-prevention/preventing-diabetes-full-story/)
  • Jo, S-H et al. (2014). Postprandial blood glucose level reducing effect of low molecular weight chitosan oligosaccharide, GO2KA1, in healthy individuals. Food Sci. Biotech. 23: 971-973
  • Kang, Y-R, et al. (2016) Effect of supplementation of Low-Molecular-Weight Chitosan Oligosaccharide, GO2KA1, on postprandial blood glucose levels in healthy individuals following bread consumption. Food Sci. Biotechnol. 25:1-4
  • Kim, H-J., et al. (2014). The effect of chitosan-oligosaccharide (GO2KA1) supplementation on glucose control in subjects with prediabetes. Food & Funct., DOI: 10.1039/c4fo00469h