Skip to main content

Πώς να ενισχύσετε ολιστικά την άμυνα του οργανισμού σας;

Η χειμερινή περίοδος αποτελεί, κατεξοχήν, χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη μετάδοση ιογενών λοιμώξεων, τους πιεστικούς ρυθμούς καθημερινότητας και το συνωστισμό σε εσωτερικούς χώρους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στην καταπόνηση του ανοσοποιητικού μας συστήματός μας.

Τι είναι, όμως, το ανοσοποιητικό μας σύστημα?  Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο οργάνων και διεργασιών που η συντονισμένη λειτουργία τους προστατεύει τον οργανισμό μας από τις εξωτερικές επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν την πρώτη και κυριότερη γραμμή άμυνας του οργανισμού, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του δέρματος, του στομάχου και βλεννογόνων. Μεγαλώνοντας, το ανοσοποιητικό σύστημα εκτίθεται, συνεχώς, σε μικρόβια και ο μέθοδος αντιμετώπισης τους βελτιστοποιείται. Ωστόσο, η ανοσολογική μας απόκριση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και υπάρχουν τρόποι άμεσης ενίσχυσής της.

 • Εμβολιασμός

Η καλύτερη φροντίδα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο εμβολιασμός βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός ρουτίνας ολοκληρώνεται στην παιδική ηλικία, ωστόσο υπάρχουν εμβόλια που παρέχονται στην ενήλικη ζωή (π.χ. αντιγριπικό εμβόλιο, εμβόλιο κατά της COVID-19).

Τα εμβόλια σε συνδυασμό με το ανοσοποιητικό σύστημα χτίζουν την ανοσία έναντι συγκεκριμένων ασθενειών δημιουργώντας ειδικά αντισώματα που καταπολεμούν αυτές τις λοιμώξεις. Τα εμβόλια “διδάσκουν” τον οργανισμό μας να αμύνεται αποτελεσματικά απέναντι στις ασθένειες  κι αυτός είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να επαναλαμβάνεται σε βάθος χρόνου.

 • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Για να λειτουργήσει σωστά, το σώμα μας χρειάζεται μια σειρά από μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες ομάδες τροφίμων. Γενικά, η υγιεινή διατροφή περιέχει αμυλούχους υδατάνθρακες, ποικίλα φρούτα και λαχανικά, τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεϊνών, καθώς και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά

Ο βασικός κανόνας είναι να υπάρχει άφθονη ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων . Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινων λαχανικών δεν ισοδυναμεί από μόνη της με υγιεινή διατροφή. Η διατήρηση μιας τέτοιας δίαιτας θα πρέπει να σημαίνει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία με τη σειρά τους θα στηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές που έχουν συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό είναι το πορτοκάλι, μανταρίνι , μπρόκολο, πιπεριές πολύχρωμες, καρότο, ελιές Καλαμών, ρίγανη, τσάι του βουνού, κοτόσουπα, πρόπολη και παραδοσιακό γιαούρτι!

 • Διατήρηση υγιεινού lifestyle

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που πρέπει να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε σε ετοιμότητα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και, γενικότερα, καλή υγεία:

 1. Τακτική άσκηση - 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης ανά εβδομάδα.
 2. Επαρκής ύπνος - ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.
 3. Διακοπή καπνίσματος.
 4. Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ.
 • Συμπληρώματα διατροφής

Η πολυάσχολη καθημερινότητα μας αναγκάζει -μερικές φορές- να παρεκκλίνουμε από το μοτίβο ισορροπημένης διατροφής. Επίσης, η επιλογή συγκεκριμένων μοντέλων διατροφής (veganism, vegetarianismκ.ά.) και οι τροφικές αλλεργίες εμποδίζουν την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων μέσω διατροφής, Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν την ιδανικότερη λύση για την αποτελεσματική τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πλήθος συστατικών έχει φανεί πως συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων του οργανισμού, ενισχύοντας την άμυνα και προστατεύοντας από την οξειδωτική φθορά.

Τα συμπληρώματα διατροφής σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή ιδιαίτερα το χειμώνα βοηθούν ως ασπίδα προστασίας από ιώσεις.

 • Μανιτάρι Maitake

Το Maitake είναι ένα είδος μανιταριού που αξιοποιείται ευρέως στην ασιατική ιατρική και όχι μόνο. Θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στην ιδιαίτερη θρεπτική του αξία.

Πιο συγκεκριμένα, περιέχει β-γλυκάνες, των οποίων η ιδιαίτερη δομή υποστηρίζει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, συνδυαστικά με βιταμίνες (C, D, Β2, Β3 κ.ά.), μέταλλα όπως κάλιο και φώσφορο, καθώς και αμινοξέα. [4]

Τα αντιοξειδωτικά και ανοσοδιεγερτικά συστατικά του το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο για τη θωράκιση του οργανισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ιών. Επιπλέον, φαίνεται πως η κατανάλωσή του βοηθά και σε διάφορες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση κ.ά)

 • Βιταμίνη C

Η υδατοδιαλυτή αυτή βιταμίνη είναι ξακουστή για τις ποικίλες δράσεις της στον οργανισμό. Είναι αποδεδειγμένο πως υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πως συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και του αισθήματος κόπωσης, ενώ προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.

 • Σαμπούκος ή Elderberry

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συσχετίσει το σαμπούκο - και όχι άδικα - με την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Αυτό το μωβ μούρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις (π.χ. πολυφαινόλες). Χάρη στις ιδιότητές του, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως φυτικό βοήθημα για τη βέλτιστη διαχείριση των πρώιμων συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Ακόμη, το βότανο αυτό μπορεί εύκολα να ληφθεί και ως τσάι.

 • Ρόδι

Στη σύνθεση του ροδιού ξεχωρίζει η υψηλή του περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις. Ανάμεσά τους εξέχουσα θέση έχει το ελλαγικό οξύ, του οποίου η σημασία για την υγεία και την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, αποδεικνύεται από ολοένα και περισσότερες μελέτες. Δοκιμάστε στο γιαούρτι σας ή στη σαλάτα σας.

 • Κουρκουμάς (Curcuma longa)

Ο κουρκουμάς πέρα από εξαιρετικό μπαχαρικό, αποτελεί και σημαντικό σύμμαχο για την υγεία μας. Η πιο σημαντική δραστική ουσία που περιέχει είναι η κουρκουμίνη, η οποία διαθέτει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σε περιόδους γρίπης ή κρυολογήματος μπορείτε εύκολα να τον προσθέσετε στα φαγητά, τις σούπες ή το τσάι σας. Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί ότι ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται παραδοσιακά σαν βοήθημα της πέψης, προσφέροντας ανακούφιση σε πολλούς ανθρώπους με προβλήματα δυσπεψίας. 

 • Ινδικό φραγκοστάφυλο ή Amla

Το ινδικό φραγκοστάφυλο (Indian gooseberry) διαθέτει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας τόσο στην αποτελεσματική προστασία του οργανισμού όσο και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Επιπλέον, παρέχει και αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι σημαντικό σε περίοδο λοίμωξης, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως προστατεύει σημαντικά από νόσους που συνοδεύουν το γήρας (π.χ. άνοια, οφθαλμικές παθήσεις).

Τι είναι το Nutramins Selfdefence;

Όλα τα παραπάνω συστατικά περιέχονται στο καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής Nutramins Selfdefence! Η αποτελεσματική του σύνθεση υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας, καθιστώντας το πραγματικό σύμμαχο σε περιόδους έξαρσης της γρίπης και του κρυολογήματος.

Διαθέτει, μάλιστα, δύο πατενταρισμένα φυτικά εκχυλίσματα (MaitakeGold 404® & Capros®), συνδυαστικά με εκχύλισμα πορτοκαλιού, σαμπούκο, ρόδι, κουρκουμά και βιταμίνη C.

 • MaitakeGold®: δεν αποτελεί ένα κοινό εκχύλισμα μανιταριού Maitake, αλλά διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε Maitake, παρέχοντας τη βέλτιστη θεραπευτική δράση, σύμφωνα με τις έρευνες του Δρ. Hiroaki Nanba στην Ιαπωνία.
 • Capros®: πρόκειται για ένα τιτλοδοτημένο εκχύλισμα Ινδικού Φραγκοστάφυλου, το οποίο παρέχει αποδεδειγμένα πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία (με 47000 μονάδες δείκτη ORAC NF/ γραμμάριο), χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε υδατοδιαλυτές τανίνες.

Στη σύνθεση περιέχεται και εκχύλισμα πορτοκαλιού, το οποίο είναι πλούσιο σε εσπεριδίνη, μία πολυφαινόλη με σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που παράλληλα προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η σημαντικότερη συνήθεια που οφείλουμε να υιοθετήσουμε είναι η διατήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής ώστε να καταπολεμηθεί η μετάδοση των ασθενειών στην ρίζα της. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας.
 • Καλύπτουμε τη μύτη ή το στόμα μας όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε.
 • Αποφεύγουμε τη συναναστροφή με ασθενή άτομα ή όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα μεταδοτικών ασθενειών.
 • Εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες υγείας για τη σχετική πληροφόρησή μας.

Ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο στην ασθένεια αλλά και στην θεραπεία. Παράγοντες όπως η ηλικία, οι χρόνιες παθήσεις και η εγκυμοσύνη επιτάσσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση της απόλυτης προστασίας του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα, περιορίζουν τις δυνατότητες τεχνητής ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Δείτε περισσότερα συμπληρώματα της Nutramins εδώ: https://www.foodsherlocks.gr/psoniste-mazi-mas/nutramins