Skip to main content

Το διατροφικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης!

Την… ανεβάζουν τα ξενύχτια, τα λουκούλλεια οικογενειακά γεύματα και οι μαραθώνιοι ταινιών τα σαββατόβραδα στον καναπέ. Μιλάμε για τη χοληστερίνη η οποία, δυστυχώς βρίσκεται σε ό,τι πιο νόστιμο, απολαυστικό και απαγορευμένο υπάρχει.

Η υψηλή χοληστερόλη αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, στοχεύοντας ακόμα και νέους, ιδιαίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσιολογικά στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητη για να σχηματίζει τις κυτταρικές του μεμβράνες και τις ορμόνες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγική ικανότητα.

Το 25% της χοληστερόλης προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και το 75% φτιάχνεται από το συκώτι μας. Ο οργανισμός μας την φτιάχνει με τη βοήθεια ενός ενζύμου. Βρίσκεται επίσης σε διάφορες τροφές, κυρίως στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. Μια μικρή ποσότητα χοληστερόλης είναι απαραίτητη ώστε να διατηρούνται τα αποθέματα βιταμίνης D στο σώμα, να μην διαταράσσονται τα επίπεδα ορμονών και να διενεργείται ομαλά η πέψη.

Υπάρχει κακή και Καλή χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη για να μπορέσει να μεταφερθεί από το αίμα μας στα διάφορα σημεία του οργανισμού ενώνεται με πρωτεΐνες. Έτσι στο αίμα μας βρίσκεται σαν HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, μεγάλου μεγέθους σωματίδια) και σαν LDL (χαμηλής πυκνότητας λποπρωτεΐνη, μικρότερου μεγέθους σωματίδια).

Ο οργανισμός μας παράγει λιποπρωτεΐνες για να μεταφέρει τη χοληστερίνη στο αίμα, αλλά οι διαφορετικές λιποπρωτεΐνες έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Ενώ τα «καλά» HDL σωματίδια έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τη χοληστερίνη στο συκώτι, όπου αποβάλλεται, η χοληστερίνη που μεταφέρεται από τα «κακά» LDL σωματίδια μπορεί, με τον χρόνο, να συσσωρευτεί στις αρτηρίες.

Αυτή η συσσώρευση, είναι ο λόγος για τον οποίο τα αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Καθώς η αυξημένη LDL-χοληστερίνη δεν παρουσιάζει συμπτώματα, είναι δύσκολο να την προσέξουμε. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την «κακή» χοληστερίνη στα προβλεπόμενα όρια.

Πώς οδηγούμαστε σε αυξημένη χοληστερόλη;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Σε αυτούς ανήκουν:

Φύλο: Οι άντρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης σε σχέση με τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που προστατεύονται λόγω των ορμονών. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άντρες.

Ηλικία: Με το πέρασμα των χρόνων, η χοληστερίνη αυξάνεται.

Κληρονομικότητα: Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία κληρονομείται στο παιδί από τον γονέα και είναι δυνατό να εμφανιστεί ακόμα και στην εφηβεία. Το παιδί έχει 50% πιθανότητες να εμφανίσει οικογενή υπερχοληστερολαιμία, εάν πάσχει ο γονέας από αυτή τη διαταραχή.

Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ: Σύμφωνα με έρευνες η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αυξάνει κατά 5% την πιθανότητα αύξησης της κακής χοληστερίνης.

Καθιστική ζωή: Η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει αποδειχθεί πως επιδρά αρνητικά στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Κάπνισμα: Έρευνες έχουν δείξει πως το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL, η οποία είναι καρδιοπροστατευτική και αυξάνει την ολική χοληστερίνη.

Διατροφή: Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οδηγούν σε αυξημένη χοληστερόλη.

Παχυσαρκία: Το αυξημένο σωματικό λίπος -και ιδίως το σπλαχνικό, εκτός των σοβαρών επιπτώσεων στη συνολική υγεία, οδηγεί σε αυξημένη χοληστερίνη.

Στρες και άγχος: Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το υψηλό στρες και άγχος μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης.

Παθολογικές καταστάσεις: Παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός κ.ά. αυξάνουν τις πιθανότητες για υψηλή χοληστερίνη.

 

Αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης.

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της χοληστερόλης απαιτεί:

 • Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών τροφών (κρέας, γαλακτοκομικά, αλλαντικά).
 • Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια).
 • Κατανάλωση ελαιόλαδου και ξηρών καρπών( αμύγδαλα, καρύδια), αλλά με μέτρο.
 • Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, σκουμπρί).
 • Καθημερινή άσκηση.

 Υπάρχει κάποιο διατροφικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει;

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μελέτες για διάφορα διατροφικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της.

Το Sensoril® είναι ένα κλινικά ελεγμένο, επώνυµο, φυσικό εκχύλισµα, που προέρχεται από ειδικές καλλιέργειες ριζών και φύλλων από το φημισμένο βότανο της θεραπευτικής Αγιουβέρδα, που ονοµάζεται Ashwagandha (Withania somnifera) και περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα βιοδραστικών στοιχείων Ashwagandha στην αγορά. Το Sensoril® έχει ελεγχθεί σε 11 κλινικές δοκιμές και η ευεργετική του δράση στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος είναι αποδεδειγμένη.

To cardiopower™ µε Sensoril® της Νutramins είναι ένα επιστημονικά σχεδιασμένο και κλινικά ελεγμένο μείγμα φυτικών εκχυλισμάτων και βιταμινών με αποδεδειγμένη ωφέλιμη δράση για την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα.

 Οφέλη:

 • Μειώνει τη συνολική χοληστερίνη κατά 7%
 • Μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 9,5%
 • Μειώνει τη VLDL κατά 16%
 • Μειώνει τη C- αντιδρώσα πρωτεΐνη (ένα βιολογικός δείκτης που σχετίζεται µε την ύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου) κατά 36%
 • Μειώνει τη συστολική πίεση κατά 3,4%
 • Μειώνει τη διαστολική πίεση κατά 5%

(Αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε 96 υγιείς εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε το Sensoril®)

Συνδυασμός λοιπόν σωστής διατροφής, άσκησης, διαχείρισης στρες και κατάλληλου συμπληρώματος οδηγούν στη μείωση της χοληστερόλης και προστασίας όλου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δείτε περισσότερα συμπληρώματα της σειράς Nutramins εδώ:https://www.foodsherlocks.gr/psoniste-mazi-mas/nutramins