Skip to main content

Τα πιο υγιεινά πιάτα της αραβικής κουζίνας!

Τα πιο υγιεινά πιάτα της αραβικής κουζίνας

Η διατροφική αξία της αραβικής κουζίνας είναι υψηλή!

Τα πιάτα της αραβικής κουζίνας είναι γεμάτα με αρώματα απ’τα μπαχαρικά και χρώματα απ’ τα λαχανικά! Τα πιο συχνά λαχανικά στην αραβική κουζίνα είναι η μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες. Η διατροφική της αξία είναι υψηλή γιατί χρησιμοποιούνται πολλά μπαχαρικά που αποδεδειγμένα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, λαχανικά και φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, «καλά» λιπαρά όπως το ταχίνι, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Οι Food Sherlocks σας καθοδηγούν τι να παραγγείλετε και σε εστιατόρια με αραβικά πιάτα!

    • Ορεκτικά και σαλάτες
      • Σαλάτα ταμπουλέ
        Η σαλάτα ταμπουλέ είναι η γνωστή αραβική σαλάτα με βάση της το πλιγούρι, το μαϊντανό και τη ντομάτα. To πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να βοηθάει στη διαχείριση της πέινας μας, στον κορεσμό και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους.
        Περιέχει επίσης:
        • σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού
        • βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εχει σημαντική αντικαρκινική δράση
        • μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει το μυϊκό σύστημα
        • σελήνιο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
      • Μπαμπαγκανούς
        Πρόκειται για την αραβική μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι. Πολύ νόστιμο και θρεπτικό πιάτο.
      • Χούμους
        Το Χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων

    • Διατροφική αξία
      • Ρεβίθια: το βασικό υγιεινό συστατικό του χούμους
        Τα όσπρια αυτά περιέχουν επαρκείς ποσότητες ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος, φώσφορου και πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν καλής ποιότητας υδατάνθρακες και διαιτητικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες, μας βοηθούν να διατηρήσουμε ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, ενώ λόγω του ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, τα ρεβίθια αποτρέπουν την επικίνδυνη αύξηση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Ακόμη, ως καλή πηγή πρωτεΐνης, αποτελούν καλή διατροφική επιλογή για όλους μας.
      • Ταχίνι: ένας... σησαμοπολτός γεμάτος οφέλη
        Μπορεί να περιέχει λίπος, όμως το λίπος του ανήκει στα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι υγιεινά. Το ταχίνι περιέχει ωφέλιμα λιπαρά, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (σε ποσοστό 80-85% επί του συνόλου του λίπους που περιέχει). Το σουσάμι από το οποίο προέρχεται, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης και παρόλο που το ταχίνι χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες στο χούμους, η ευεργετική του δράση δεν είναι μικρή.
      • Ελαιόλαδο: η ελληνική χροιά του χούμους
        Το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα «καλά», τα οποία όχι μόνο μας προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά δρουν θετικά και στο Σύνδρομο Χρόνιας Δυσαπορρόφησης, το οποίο αποτελεί μια διαταραχή στην πέψη και την απορρόφηση των συστατικών των τροφών.
        Στην αραβική κουζίνα χρησιμοποιούνται πολύ το ανθόνερο και ροδόνερο, μέλι, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.

  • Κυρίως πιάτα
    • Σις ταούκ σουβλάκια κοτόπουλου
    • Μακλούμπε μοσχάρι,κοτόπουλο ή αρνί με μελιτζάνες
      Στα αραβικά πιάτα προτιμήστε το κρέας να είναι είτε μοσχάρι είτε κοτόπουλο γιατί το αρνί ενώ είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών συμπλέγματος Β12 έχει αρκετά λιπαρά.
    • Bοδινό κρέας
      Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών, που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες.
      Το κόκκινο κρέας αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου.
      Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.
      Ακόμη το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διαστήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης.
      Το κόκκινο κρέας περιέχει τέλος μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.