Skip to main content

Αϋπνία και τρόποι αντιμετώπισης

Η αϋπνία είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά  στις μέρες μας.  Οι πολλές ώρες δουλειάς σε έναν  υπολογιστή,  το αυξημένο στρες , η πολυπλοκότητα στον  σύγχρονο τρόπο  ζωή μας  αποτελούν βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε εμφάνιση αυτού  του φαινομένου.

Ως αϋπνία ορίζεται η υποκειμενική εμπειρία μη ικανοποιητικού ύπνου ή ύπνου που δεν αναζωογονεί και διακόπτεται κατά την διάρκεια της νύχτας .

Χωρίζεται σε 2 τύπους, την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή αϋπνία.  Ο πρώτος τύπος οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες ενώ ο δεύτερος οφείλεται στο στρες, στην εξάρτηση από αλκοόλ ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες,  στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, στην άπνοια ύπνου ή στο jet lag.

Οι επιδράσεις που έχει η αϋπνία στην καθημερινότητά μας είναι πολλές. Οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αδυναμία συγκέντρωσης, σε αδύναμη μνήμη, σε έλλειψη ενεργητικότητας και παραγωγικότητας.

Όταν το πρόβλημα έχει πλέον αναγνωριστεί, ο κάθε ένας από εμάς ψάχνει μια ουσιαστική λύση ώστε να βελτιώσει ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας όπως είναι ο ύπνος.

Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

  1. Με φαρμακευτική αγωγή κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό μας και με την καθοδήγηση του , η οποία περιλαμβάνει φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες, ηρεμιστικά και υπναγωγά φάρμακα, τα οποία όμως πολλές φορές είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας, είτε λόγω πιθανής εξάρτησης, είτε λόγω ανοχής, που μας αναγκάζει να ανεβάζουμε συνεχώς τη δόση είτε λόγω αυξημένης επιβάρυνσης του ήπατος και των νεφρών.
  2. Με φυσική αντιμετώπιση, η οποία προκύπτει από την υιοθέτηση κάποιων υγιεινών συνηθειών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η μη χρήση κινητού ή οθονών πριν τον ύπνο, η αποφυγή έντονης φυσικής δραστηριότητας κατά της βραδινές ώρες, η μη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού πριν τον ύπνο και η καλή θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η άνεση του ατόμου.

Εύρημα πρόσφατης μελέτης μας δείχνει ότι 5 συνεχόμενες ημέρες μειωμένου ύπνου (5 ώρες κάθε βράδυ) δείχνουν ικανές να αυξήσουν το σωματικό βάρος κατά 0.8 κιλά. Αυτό συμβαίνει διότι ο ύπνος επιδρά στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα φυσικός τρόπος αντιμετώπισης, ο οποίος συμπληρώνει την υιοθέτηση καλών συνηθειών, η χρήση των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής που υποστηρίζουν τον οργανισμό αποτελεσματικά.

Ως Food Sherlocks, θα σας προτείναμε το τσάι χαλάρωσης που βοηθάει ιδιαίτερα στον ύπνο με βασικά συστατικά βαλεριάνα,χαμομήλι και λεβάντα και υπέροχο άρωμα.

Δείτε το εδώ:https://www.foodsherlocks.gr/psoniste-mazi-mas/tsagia-apo-tis-foodsherlocks

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που βοηθούν την έλευση του ύπνου είναι η μελατονίνη, η οποία είναι μια φυσική ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλός μας όταν πέφτει το σκοτάδι για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε.Η ουσία αυτή τείνει να φθίνει από τον οργανισμό μας είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω χρήσης οθονών τη νύχτα , είτε από έντονο στρες.

Με την καινοτομία που τη διακρίνει, η Natures Plus έχει αναπτύξει 3 προϊόντα με βάση τη μελατονίνη:

  1. Co-Mel: Το Cο-Mel είναι υπογλώσσια δισκία που παρέχουν μελατονίνης  μαζί με βιταμίνη Β6. Η υπογλώσσια μορφή εξασφαλίζει άμεση απορρόφηση από τον υπογλώσσιο βλεννογόνο. Η απορρόφηση υποβοηθείται από την βιταμίνη Β6 δίνοντάς μας ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα διατροφής που επιταχύνει τη διέλευση του ύπνου με φυσικό τρόπο. Επίσης είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο σκεύασμα σε άτομα που πάσχουν από Jet Lag.
  2. Melatonin Spray: Το Melatonin Spray αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν σε μορφή spray το οποίο είναι σε ειδική μικρο-διαλυτή μορφή για να απορροφάται πολύ γρήγορα από τον υπογλώσσιο βλεννογόνο. Επιπλέον περιέχει γάμμα-αμινο-βουτυρικό οξύ (GABA) το οποίο συντελεί στην καταπολέμηση του στρες, το οποίο πολλές φορές ευθύνεται για το φαινόμενο της αϋπνίας. Ένας ψεκασμός προσφέρει ευελιξία στη δοσολογία και αποτελεί ένα ιδανικό προϊόν για τα άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω στρες.
  3. Dreaminol: Το Dreaminol αποτελέι το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά προϊόν που παρασκευάζει η NaturesPlus. Περιέχει μελατονίνη, δεκαπεπτίδια καζεΐνης, μελισσόχορτο, 5-HTP και L-Theanine. Όλα τα προαναφερθέντα συστατικά αποδεδειγμένα βοηθούν σε όλα τα στάδια του ύπνου. Η μεγάλη καινοτομία έγκειται στην τριφασική ταμπλέτα του προϊόντος, η οποία απελευθερώνει σε 3 δόσεις τα συστατικά της, για να βοηθήσει στην έλευση και τη διατήρηση του ύπνου αλλά και στην ομαλοποίηση του κιρκαδιανού ρυθμού.

Η Natures Plus για ακόμη μια φορά αφουγκράζεται τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που υποστηρίζουν τον ομαλό ύπνο και εξατομικεύει τις ανάγκες του.

Εγκεκριμένα απ΄τις Food Sherlocks!