Skip to main content

Περί... ελληνικής κουζίνας

Περί ελληνικής κουζίνας

Η ελληνική κουζίνα είναι ιδιαίτερη και διαφορετική, παρόλο που υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των γαστρονομικών παραδόσεων των διαφόρων περιοχών στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχουν επίσης και πολλές διαφορές, γεγονός που καθιστά δύσκολο να παρουσιαστεί ένας πλήρης κατάλογος των αντιπροσωπευτικών πιάτων. Έχει αποδειχτεί ότι η ελληνική κουζίνα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας αφού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων παθήσεων. Επίσης, τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο μας "δίνουν" χρόνια ζωής λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχουν.

Οι Food Sherlocks σας καθοδηγούν τι να παραγγείλετε στην ταβέρνα/μεζεδοπωλείο ή στο μαγειρείο, εστιατόριο που προσφέρει γνήσιες ελληνικές γεύσεις!

Τι να παραγγείλω:

 

  • Από ορεκτικά & σαλάτες οι Food Sherlocks προτείνουν:
    • Χωριάτικη σαλάτα, είναι ουσιαστικά μια σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο. Αν είστε σε δίαιτα αποφύγετε τη φέτα.
    • Ντάκος, μια κρητική σαλάτα που αποτελείται από αποξηραμένο ή κρίθινο παξιμάδι, που ολοκληρώνεται με ψιλοκομμένες ντομάτες και θρυμματισμένη φέτα ή μυζήθρα.
    • Χόρτα, άγρια ή καλλιεργούμενα χόρτα, στον ατμό ή καθαρισμένα με ελαιόλαδο.
    • Ντολμαδάκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και λαχανικά
    • Μελιτζάνα ψητή
    • Χταπόδι στη σχάρα, ψητό χταπόδι σε ξίδι, λάδι και ρίγανη.
    • Ψητό καλαμάρι
    • Τζατζίκι, γιαούρτι με αγγούρι και σκόρδο
    • Φάβα
  • Από κυρίως πιάτα:
    • Φρέσκο ψάρι
    • Μοσχαράκι γιουβέτσι, ιδανικό πιάτο για παιδί ή εγκυμονούσα
    • Μύδια και άλλα οστρακοειδή
  • Τι να αποφύγω:
    • Αποφύγετε τις πίτες,τα τηγανιτά όπως τα κολοκυθάκια τηγανιτά,τις πατάτες και τα καλαμαράκια,τις αλοιφές με βάση τη μαγιονέζα.
      Επίσης, αν έχετε χοληστερίνη ή είστε σε δίαιτα αποφύγετε τα πιάτα που έχουν βάση τα λιπαρά κρέατα όπως το κλέφτικο, το σπετσοφάι τα παϊδάκια ή το γύρο.
    • Τι να αποφύγω:
      Οποιοδήποτε μαγειρευτό με όσπριο ή λαδερό λαχανικό δε χαλάει τη δίαιτα μας αλλά αντιθέτως μας δίνει και λίγες θερμίδες αλλά και τα συστατικά που χρειαζόμαστε! Φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μελιτζάνες, αγκινάρες, μπριάμ είναι από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κουζίνας και αποτελούν μία καλή εναλλακτική για να τα καταναλώσουμε είτε ως κύριο φαγητό, είτε στη θέση της σαλάτας είτε σαν γαρνιτούρα.
      Αποφύγετε ‘βαριά φαγητά’ όπως το παστίτσιο,το μουσακά και τα μακαρόνια με κιμά.
    • Όσον αφορά τα γλυκά:
      Οι Food Sherlocks προτείνουν γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή παστέλι. Αποφύγετε, τα σιροπιαστά, το ρυζόγαλο,τους λουκουμάδες και το γαλακτομπούρεκο.