Σχολιασμός κουζίνας
Follow Food Sherlocks

Ποιο αλάτι να επιλέξω;
Το αλάτι είναι βασικό συστατικό των περισσότερων φαγητών μας και αγαπημένο σχεδόν όλων!
Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που δημιουργείται. Οι 2 κύριες είναι είτε σε ορυχεία άλατος ή με μέθοδο εξάτμισης ύδατος.
Το κλασσικό επιτραπέζιο αλάτι
Είναι το πιο συχνό. Το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο οπότε χρειάζεται προσοχή από άτομα που
Το αλάτι Ιμαλαίων
Το χαρακτηριστικό ροζ αλάτι απ' την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Έχει λίγο μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και δεν έχει ιώδιο. Επίσης περνάει λιγότερη επεξεργασία απ' το κλασσικό αλάτι επομένως αποτελεί μία πιο φυσική λύση.
Ακατέργαστο (χοντρό αλάτι)
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία εκτός από πλύσιμο. Εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο. Γενικώς τα αλάτια που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία θεωρούνται καλύτερα γιατί εκτός από νάτριο προσφέρουν κι άλλα μέταλλα.
Για όσους για λόγους υγείας πχ υπέρτασης πρέπει να αφαιρέσουν το αλάτι μπορούν να δοκιμάσουν αλάτι υποκατάστατα άλατος που περιέχουν λιγότερο νάτριο και περισσότερο κάλιο. Προσοχή στις τροφές που έχουν κρυφό αλάτι όπως το ψωμί,μπισκότα,έτοιμες σάλτσες,αλλαντικά,τυριά κτλ.
Για γεύση στο φαγητό δοκιμάστε να βάζετε διάφορα μπαχαρικά και βότανα.
H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επισημαίνει ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 3.8γρ./ημέρα (1.5γρ. νατρίου/ημέρα), το οποίο υπολογίζεται σε 3/4 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.
Όσον αφορά την κατακράτηση που ενδιαφέρει κυρίως το γυναικείο φύλο δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τύπο του αλατιού. Το πιο σημαντικό είναι η πρόσληψη αλατιού.
Τελικά όποιο αλάτι και να διαλέξουμε μη ξεχνάτε παν μέτρον άριστον!;-)