Skip to main content

Η σημασία του ψευδαργύρου για τον άνθρωπο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό όμως δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό έως σήμερα . Πριν 75 χρόνια ανακαλύφθηκε η σημασία του για τον οργανισμό των ζώων και μόλις πριν 30 χρόνια διαπιστώθηκε η σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνήθεις πηγές ψευδαργύρου είναι το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά (ιδιαίτερα τα οστρακοειδή), το γιαούρτι, το τυρί, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι κολοκυθόσποροι, τα κάσιους και τα αμύγδαλα. Μερικές φορές εμπλουτίζονται με ψευδάργυρο τα δημητριακά.

Το σώμα μας περιέχει περίπου 2-3 γρ ψευδαργύρου αποθηκευμένα, 5% του οποίου βρίσκεται στο δέρμα. Ο ψευδάργυρος αποδεδειγμένα συμμετέχει σε πάρα πολλές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα μας και η επάρκειά του έχει πολλαπλά οφέλη.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τα συστήματα στα οποία επιδρά αυτό το τόσο πολύτιμο μέταλλο, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι:

  • Ο ψευδάργυρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια ενώ έχει φανεί ότι η έλλειψή του επιβραδύνει την ανοσοαπόκριση. Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι η λήψη ψευδαργύρου κατά το 1ο24ωρο του κρυολογήματος μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων του και τη διάρκειά του.
  • Σπουδαίο ρόλο παίζει και στη διαχείριση συμπτωμάτων γρίπης και κορονοϊού.
  • Ο ψευδάργυρος έχει βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί την βασική δομική πρωτεΐνη του ανθρώπινου οργανισμού και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή.
  • Η επάρκεια ψευδαργύρου σχετίζεται άμεσα με τη διάθεση καθώς κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι σημαντικός για την υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Τα μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ έχει πολύ καλή συμβατότητα και με φαρμακευτικές αγωγές που σχετίζονται με αυτή.
  • Τέλος, συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης και υποστηρίζει την φυσιολογική όραση, την γεύση και την οσμή.

Για τους άνδρες είναι λίγο πιο σημαντικός, γιατί συμμετέχει ενεργά στις λειτουργίες του ουρογεννητικού τους συστήματος, καθώς φαίνεται να βελτιώνει την παραγωγή τεστοστερόνης και την ποιότητα σπέρματος.

Επιπλέον υπάρχουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από τον μέσο όρο. Τέτοιες είναι οι χορτοφάγοι αλλά και άτομα που πάσχουν από  ελκώδης κολίτιδα, νόσο Krohn και οι διαβητικοί.

Πώς μπορούμε όμως να κάνουμε τη σωστή επιλογή στο κατάλληλο συμπλήρωμα ψευδαργύρου?

Πρέπει να κοιτάμε πάντα την ποσότητα στοιχειακού ψευδαργύρου στο εκάστοτε σκεύασμα και να συμβουλευόμαστε πάντα τον επιστήμονα υγείας που συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες μας

Η Natures Plus, όντας μια από τις παλαιότερες εταιρείες στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής, έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες του καταναλωτή και έχει στο χαρτοφυλάκιό της  μια πλήρη σειρά σκευασμάτων ψευδαργύρου για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Επιπλέον είναι η μοναδική εταιρεία που χρησιμοποιεί την πατενταρισμένη, βιοτρονική μέθοδο χηλικοποίησης, για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση στον ανθρώπινο οργανισμό, με τα μέγιστα οφέλη που μπορεί να έχει το τόσο πολύτιμο αυτό μέταλλο.

Διαλεγμένο συμπλήρωμα απ’ τις Food Sherlocks! Δείτε περισσότερα εδω:https://www.foodsherlocks.gr/psoniste-mazi-mas/naturesplus-bioland